Üdvözlünk az Etyek-Budai Borvidék weboldalán. Zöldvidék, dombvidék és tóvidék - csak egy lépésre!

Borversenyek


Borverseny felhívás, eredmények

Tovább...
Borversenyek

Pincészetek


A borvidék kiemelt pincészetei.

Tovább...
Pincészetek

Borturizmus

Legismertebb vonzerők az Etyek-Budai borvidéken

Három fő vonzerő csoport + kultúra+ helyi termék mindenütt

Amikor az Etyek- Budai borvidékhez tartozó településeket vesszük szemügyre, jól látszik, hogy a szőlő termőhely szerinti besorolás nem öleli fel a táj teljes egészét. A „kimaradt” települések azonban számos turisztikai vonzerővel rendelkeznek, és izgalmas partnerei lehetnek a borvidék borturisztikai fejlesztésének. Igaz ez Zsámbék, Biatorbágy, Sóskút környékére, és a Velence-tó parti településekre egyaránt. „Budavidék”, az új névvel illetett Zöldút mozgalom otthona. A vonzó táj.

A főváros közelségében a legközelebb található vidéki környezet, igazi tájélménnyel a Zsámbéki medence. Gyalog, lóháton és biciklin könnyen megközelíthető, látványos tájakon vezet át. Így írnak magukról: Budapest központjától alig 30 km-re található a Zsámbéki-medence, amely földrajzi kistájként a Békás-patak vízgyűjtőjéhez tartozó települések bel-és külterületét foglalja magában: Biatorbágy, Budajenő, Herceghalom, Etyek, Páty, Perbál, Telki, Tinnye, Tök, Zsámbék. A kapcsolódó táji-természeti értékek miatt e tájhoz szervesen illeszkedik Budakeszi és Nagykovácsi területe, így ezt a 12 települést nevezhetjük Buda vidéknek. E táj peremén az erdő borította Budai-hegység és a Gerecse, valamint az erdős-szőlős Etyeki-dombság vonulatai sorakoznak. A medence belseje enyhén hullámzó síkság, melynek nagy részén az évszázados hagyományokra visszatekintő mezőgazdasági hasznosítást búza-, kukorica-, napraforgó- és repcetáblák jelzik. Természeti és kulturális értékekben igen gazdag táj ez, különösen, ha figyelmes szemmel észrevesszük az apróbbnak tűnő értékeket is, bejárjuk az gyakran használt közutaktól távolabb eső területeket is.

Természeti értékeink közül kiemelkednek az egykor még bőségesebb vízellátású patakparti területek, tavak máig gazdag élőhelyei: Garancsi tó és környezete, a Gurgyal- Disznólápa – Sasfészek-tó ökológiai folyosó, a Nyakashegy fennsíkján megmaradt dolomit sziklagyepek, a löszfalakban megjelenő gyurgyalag- és partifecske fészkelő helyek. A Budakeszihez, Nagykovácsihoz és Telkihez tartozó erdők a Budai Tájvédelmi Körzethez tartoznak.

Legrégebbi védett műemlékeink az Árpád-korból származnak: apátsági kereszt Telkiben, a Szent Kereszt templom romja Biatorbágyon, az egykori domonkosrendi templom romja Tökön, az országosan ismert egykori premontrei templom- és kolostor romjai Zsámbékon.

Forrás: http://budavidek.rulez.org

Etyek-Budai borvidék borturizmus koncepciója, stratégiája A kirándulásokra, aktív turizmusra, zöld turizmusra csábító táj és a Zöldút nevű szerveződés nagy jövő előtt áll. Ezzel foglalkozik, és szorosan kapcsolódik hozzá a Naturpark nevű kezdeményezés is. lásd 1 sz. melléklet

Etyeki borút, pincefesztivál és kezes-lábos, Budafoki Borfesztivál, pincesorok, szőlőskertek, pompos. A vonzó bor. Etyek környéke, - de úgy is mondhatjuk, hogy az egész borvidék neve - népszerű fesztiváljairól és rendezvényeiről híres. A borvidék legtöbb borászata is itt található. A legtöbben a bort Etyek nevéhez kötik emiatt, és nem is tudnak arról, hogy a borvidéknek hol vannak a határai. Legfontosabb, bor „központú” rendezvények:

- Etyek Pincefesztivál, évente május végén, www.pincefesztival.hu
- Etyeki Kezes-lábos gasztronómiai Fesztivál, évente szeptember végén, www.kezes-labos.hu
- Budafoki Borfesztivál www.budafokiborfesztival.hu

Az Etyeki Borút Egyesület példamutató munkájának köszönhetően a helyi- környékbeli települések legfontosabb termelői szövetkeztek és jelentős borturisztikai vonzerőt jelentenek. A történelmi jelentőségű Körpince pince együttes, a Kecske-gödör, a Sóskúti úti pincesor, az egyedülálló présházak, a gyönyörű szőlőhegyek, a szőlőművelés és borkészítés tárgyi örökségei a múltról tanúskodnak, és kiváltják belőlünk a bor és a szőlőkultúra hagyománya iránti megbecsülést.

Szerencsés, hogy a környék települései,(Páty, Tök) épen maradt pincesorokkal rendelkeznek, amelyek turisztikai vonzereje ma még nem eléggé felbecsült.

Az alcsútdobozi golfturizmus és a felcsúti Puskás Labdarúgó Akadémia miatt a sport turizmus csírái is kifejlődtek már. A Töki pompos, mint gasztro- kulturális helyi specialitás, jelentős vonzerő lehetne.

A Velencei-tó környéke. A vonzó fürdőhely. A Velencei tő környéke leginkább, mint nyári fürdőhely látogatott, jelentős turisztikai célpont. Mint a borvidék részét, nagyon kevesen ismerik. Mind a vendégéjszakák számával, mind a halételekben bővelkedő éttermi kínálatával a borvidéki borok egyik fontos értékesítő helyévé válhat. A Velence-tó környéki Borút Egyesület gyenge hatása a borturizmusra sajnos nem érezhető. A körzet közösségi turizmus marketingje egyelőre gyenge, szétszabdalt, pontosan nem felismerhető felelősök nélküli szervezetek mozgatják. www.etyekiborut.hu

Etyek-Budai borvidék borturizmus koncepciója, stratégiája Látnivalók fejlesztése Pákozd, Sukoró településeken, a TDM szervezetek (Gárdony, Velence) és a Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület (Leader támogatással) frissen történt megalakulása új fordulatot hozhat a borvidék ismertségében is. lásd: http://www.velenceiborterseg.hu/

Az oldal talán az első jó próbálkozás arra, hogy a tó környéki borászatokat és az értük alakult szervezeteket méltón mutassa be az internetes világnak. Az oldal ismertsége, látogatottsága azonban rendkívül alacsony.

Szép sikerekkel kecsegtet az egész térség szempontjából a termál turizmus fellendülése. Thermal Spa négy csillagos kínálata, talán a borturizmusnak is kedvezni fog.

EGYÉB, fontos vonzerők: - kultúra - helyi termék előállítók

Kultúra

Az Etyek- Budai Borvidéken, mint az országban máshol is, rendkívül sok és változatos kulturális rendezvényt szerveznek különböző helyi szervezetek, javarészt civilek. Közülük egyet emelnék ki, amelyik innováció értékű, és valószínűleg egy olyan kezdeményezés, melyről még sokat fogunk hallani. Búvó patakként, ha elegendő segítséget kap, folyóvá duzzadhat és egy új és jelentős kulturális vonzereje lehet a térségnek Zsámbékon, ami nem szőlőtermelő település, de a borvidék ölelésében van: A ZSÁMBÉKI SZÍNHÁZI ÉS MŰVÉSZETI BÁZIS

Véleményem szerint a kulturális vonzerő leltár igen fontos részét képezi, de sehová sem igazán besorolható a BUDAFOKI PINCERENDSZER. Várostörténeti, ipartörténeti jelentősége felülmúlhatatlan, de a városrész jelenlegi megjelenésével együtt nehezen használható kulturális örökségnek érzem.

Mivel bortárolás céljára elődeink is csak, mint másodlagos funkcióval használták az óriási bánya-, pincelabirintust, és körülötte soha nem volt jelentős szőlő terület, mára pedig az teljesen megszűnt, ezért csak a fantázia merészsége és a befektetők tőkéje szab határt a jövő használati módjának.

Itt található a Törley Pezsgőpincészet, amely a borvidék legnagyobb területével rendelkezik, és a legnagyobb felvásárló. Közismert termékein a borvidék neve nem hangsúlyos. A Pince szép átalakítása azonban sokat javíthat Budafok és a pezsgőkultúra ismertségén.

Jelenlegi tulajdonosa- előzőleg a HUNGAROVIN Rt, majd Henkell & Söhnlein volt- a Törley Pezsgőpincészet Kft., követve a Törley József által 1882-ben kijelölt utat - a magyarországi italpiac egyik meghatározó szereplője és számos nemzetközi márka itthoni forgalmazója.

http://www.zsambekiszinhazibazis.hu/?szinhaz_id=230&sub=I&cikk_id=3284&menu=6.1

Etyek-Budai borvidék borturizmus koncepciója, stratégiája alakult meg. Feladata a cégcsoport marketing, értékesítési, logisztikai, beszerzési, controlling, szervezési, termeléstervezési, minőségbiztosítási és az ezekhez a tevékenységekhez tartozó járulékos feladatainak végzése. A társaság adott márkák nevét viselő vagy egy-egy márkacsaládot összefogó cégek keretében folytatja a termelést, termékei címkéjén pedig előállítóként, ill. palackozóként e cégeket tünteti fel. 4 A cég marketing koncepcióján jól látszik, hogy márkaorientált és nem gondolkodik a termőhely megjelöléssel. Ez neki lehet jó, de a borvidék ismertségét nem segíti.

A Budafoki Önkormányzatnak számos fejlesztési terve van a „Pezsgő város” megvalósítására.

Helyi termék előállítás A vidékiség és a nagyváros közelsége egyszerre hozta talán azt a lehetőséget a borvidéknek, hogy településein és közvetlen környezetében igen szép számmal találhatók olyan helyi termék előállítók, akik nem csak a minőségi árutermelésben tudnak nagyot mutatni, de a lokalitást erősítik és a vonzerőt is növelik.

„Völgy Vidék helyi termékei és fejlesztési lehetőségeik” címmel készült záró tanulmányban, Bodó Erzsébet Tünde 5a Völgy Vidék Vidékfejlesztési Közösség Közhasznú Egyesület megbízásából az alábbi termelőket sorolja fel.

Az azóta történt kedvező törvényi háttér remélhetőleg a borturizmus fellendülését és a további helyi termékek tudatos fogyasztását fogja előre mozdítani.

A Vidékfejlesztési Kht lefedettsége nagyobb, és más alakú, mint a borvidék, ezért az alábbi táblázat számos más települést is tartalmaz. Forrás: www.torley.hu

„Völgy Vidék helyi termékei és fejlesztési lehetőségeik” címmel készült záró tanulmányban, Bodó Erzsébet Tünde

http://www.volgyvidek.hu/attachments/VVK_helyi_termek_tanulmany.pdf

Növényvédelem


Növényvédelmi előrejelzés az Etyek-budai borvidék területére

Tovább...
Növényvédelmi előrejelzés

Kövess minket!Tovább...
Etyek-budai Borvidék közösségi oldala

Szálláshelyek


Ajánlott szálláshelyek a borvidékről.

Tovább...
Szálláshelyek


Üzemelteti a Wiking Számítástechnika Kft. Az oldal készült: motor verzióján - P&M